kuvat video Uutiset Keikat Diskografia Yhtye Kauppa Kontakti Tekstit vieraskirja Linkit
   
Tasavalta -arviot
Tuhma - 4/ 5

Nicole on nykyään vaikuttava ilmestys. Bändin viimeisin kokopitkä Sivu Syyttömistä heitti silmille Berliinin muurin. Lakeuksien Meshuggah toimii livenä kuin tauti, jälki on tarttuvaa ja tasaisen varmaa. Tasavalta-DVD:n selkärangan muodostavat vuonna 2005 Provinssirockista narulle tarttuneet 11 liveveivausta. Ääni on jälkikäsitelty törkeän raskaaksi ja tukevaksi, kiviseinää tippuu syliin kuin mannaa taivaalta. Kuvaus on hoidettu monella kameralla ja leikkaus toimii. Tosin yleisökuvaa olisi voinut säätää mukaan ja laajaa kuvaa kaipaisi reilumman annoksen. Musiikin osalta Suljetut Ajatukset tekee kuulolle kiusaa, Kaaos on kuin lasti rautamalmia silmille, Valta on äärimmäinen metelikeskitys ja Pysähdy louhii syvältä.

Levyltä löytyvät musavideot edustavat kotimaisen osaamisen parempaa puolta. Suljetut Ajatukset on soittovideon ja painostavan tohtori Mengele-sairaalapainajaisen sekasikiö. Tunnelman luonti toimii ja näytelty osuus on asiaa, mutta bändin soitto-osuus jähmettää fiilistä. Näin tehtiin -osiossa kerrataan videon kuvauksia alusta loppuun. Viinan kanssa säheltäminen näyttää olevan videokuvausten arkipäivää. Suunta -videossa lavasteet ovat massiivisen korskeat, tyylikästä industrial-hässäkkää mutta ehkä turhan siistissä paketissa. Jannujen ryyppääminen saa Suunta -pätkänkin dokumentissa oman osuutensa. Näin tehtiin -osioista selviää hyvin videon teon arkipäivä. 16-tuntisia kuvauspäiviä viisi vuorokautta putkeen, ohjaaja toteaa (kameran) akun tykkäävän, kun sitä käytetään. Kamera pyörii ahkerasti, 4 minuuttia valmista tavaraa on pitkän työn takana.

Kiertuedokumentti on puolen tunnin verran tuttua keikkahässäkkää, soitetaan ja otetaan ja otetaan lisää. Kamera kiertää lievästi kaoottisissa tunnelmissa. Extroissa poistetut kohtaukset ovat itse asiassa poistettuja dokuiluja. Sokerina pohjalla Ottaisin Oluen-seurapeli, jossa pöytäseurueen humaltuminen on satavarmaa.

Nicole lyö isomman budjetin produktioille kapuloita rattaisiin. Viihdyttävä kokonaisuus antaa rahoille vastinetta. Ainoastaan kiertuedokumentti jää fanien sisäpiirijutuksi, muuten DVD on täyttä asiaa. Lihaa säästämättä, juomasta tinkimättä. Metalli on parasta.

J.A.Kaunisto, 19.08.2007

Imperiumi.net - 8 / 10

Omatoimiyhtye Nicolelta ilmestyy uuden levynsä ohella myös yhtyeen toinen virallinen dvd-julkaisu, Tasavalta nimeltään. Paketti tarjoaa yhtyeen Provinssirock-keikan vuodelta 2005, kiertuedokumentin, kaksi videota sekä niiden Making of –dokumentit ja pientä lisäekstraa.

Pääasia, eli keikka on toteutettu laajakuvalla ja hifistejä hellitään 5.1-äänilläkin. Kuvan- ja äänenlaatu on hyvätasoista, kuvaus melko hyvää ja leikkaus sujuvaa. Tosin kuvat ovat suurimman osan ajasta turhan tiiviitä, eikä yhtyeen valoshow ihan pääse oikeuksiinsa samoin kuin sisätiloissa. Yhtye vetää keikkansa hyvällä asenteella ja vastaanotto on hyvää. Setin katsoo mielellään.

Kiertuedokumentti koostuu yhtyeen Suljetut ajatukset -kiertueelta kerätyistä livepätkistä ja välihäröilyistä. Tässäkin on kuvan- ja äänenlaatu kohdillaan, laajakuva tarjotaan stereoäänen kera. Dokkari seuraa kiertue-elämää noin puolen tunnin kestolla tikittäen, ja todennäköisesti fanit katsovat setin mieluusti monta kertaa. Muita tuskin kiinnostaa, sillä sisältö ei loppujen lopuksi kovin kummoista ole: soittelua ja dokaamista. Mutta sitähän se keikkailu on.

Musavideot ovat toteutukseltaan varsin hyviä, varsinkin Suljetut ajatukset -videon inserttiosuudet ja leikkaus. Suunta taas on nätin näköinen väreiltään ja kuviltaan, mutta kovin kliininen video-look häiritsee. Tyylikkäitä teoksia kumpikin silti. Making of –osuudet eivät kovin informatiivisia ole, mutta ne katsoo mielellään. Varsinkin Suljetut ajatukset –pätkä sai hymähtelemään, kiitos yhtyeen ja ohjaajan kuvaus-juopotteluun liittyvien näkemyserojen. Extroissa tarjotaan näytille poistettuja kohtauksia (eli juomista) ja vallan mainiolta vaikuttava Ottaisin oluen –juomapeli. Tätä korrektia herrasmiesten illanviettotapaa pitänee kokeilla joskus itsekin tovereiden kera.

Summa Summarum: Tasavalta on viihdyttävä ja ammattimaisesti koostettu paketti, johon fanit ovat takuulla tyytyväisiä. Moni isommalla rahalla tehty musiikki-dvd jää vertailussa jalkoihin, joten hatunnosto hyvästä suorituksesta.

Tuomas Valtanen, 19.02.2007